Prao hos Öresundskraft positivt för båda parter

Foto med en man som riktar elbilsladdarmunstycke mot kameran. Foto: Öresundskraft2023

Öresundskraft är ett ledande företag inom energi- och kommunikationsbranschen. Att ta emot praoelever ingår i Öresundskrafts långsiktiga kompetensförsörjningsstrategi.

På HR-avdelningen arbetar Agnes Löfgren och Maria Linné som planerat praoveckan tillsammans.
–Schemat är varierat och innehåller en bra balans mellan teori och praktiska uppgifter. Vi vill att eleverna får prova på och se så mycket av företagets olika avdelningar som möjligt. Ett upplägg som ger praoeleverna bredden av yrken; ekonom, HR-ansvarig, vd, ingenjör, drifttekniker etc. Alla medarbetare är informerade och införstådda med att praoeleverna rör sig hos dem under veckan, och att eleverna är allas ansvar, säger Agnes.

Att ta emot praoelever kräver initialt lite planering och energi. När man väl gjort ett praoupplägg kan man sedan utvärdera, utveckla och göra det bättre för varje gång. Både Maria och Agnes är stolta över praokonceptet som de tog fram tillsammans.
–Även om man inte har tagit emot praoelever förut så får man inte vara rädd för att testa! Det är okej om det inte blir perfekt första gången. Vi fortsätter ta emot praoelever och göra det ännu bättre för varje gång!

Öresundskraft vill gärna hjälpa ungdomarna inför sina gymnasieval, där prao är en del i att öka elevernas valkompetens.
–Dessutom är detta också en möjlighet för oss att lyfta fram vårt företag och vår bransch. Dessa praoelever kan ju vara potentiella medarbetare i framtiden. Energibranschen är en sjukt spännande framtidsbransch!  Alla kollegorna var lika stolta över att kunna visa upp vad de gör och att kunna hjälpa eleverna inför framtida val, säger Maria.

De tre eleverna från årskurs 9, som praoade en vecka på Öresundskraft, berättar att de var minst sagt imponerade av alla möten de haft med medarbetare i organisationen som gjorde veckan både lärorik och trevlig.

Jag har lärt mig supermycket denna lärorika vecka vi har varit här: hur elen fungerar, vad fjärrvärme är, vad man kan använda som blir bäst för ekonomi + miljö, hur det är att sitta i kundtjänst, vad en VD gör. (Elev 15 år)

Jag tror att det hade varit superkul att jobba på Öresundkraft. Alla här har varit supertrevliga och inspirerande. Jag känner att mitt framtida jobb måste vara varierande så att man inte tappar intresset eller blir uttråkad vilket jag tycker Öresundkrafts alla jobb verkar vara! Alla vi har mött har varit supernöjda med sin anställning och älskat sitt jobb! (Elev 15 år)

Jag tycker att det är viktigt att de vänder sig till många unga, för de är i deras händer som framtiden ligger. Till exempel tar emot PRAO elever som oss, föreläser på skolor och tar emot studiebesök! (Elev 15 år)