Arbetsgivaren JumpYards syn på prao
Peter Schrewelius är platschef på JumpYard i Helsingborg och har under två månaders tid tagit emot 15-20 praoelever.
Han har blivit positivt överraskad av praoelevernas engagemang och har fått en väldigt bra bild av framtidens medarbetare.
JumpYard öppnade upp sin verksamhet under december 2018 och relativt snabbt började ungdomar, som var på jakt efter en praoplats, att höra av sig.
Ingen självklarhet att ta emot praoelever
– Jag var först lite skeptisk till att ta emot praoelever från årskurs 8. Jag funderade på om jag skulle ta mig tiden att ge dem en vettig sysselsättning eller om jag skulle göra det enkelt för mig och säga att vi tyvärr inte hade möjlighet att ta emot praktikanter. Men jag valde att ta emot dem och det är jag väldigt glad för idag. Det har fungerat väldigt bra, vi har kunnat ge dem vettiga arbetsuppgifter som de tyckt varit kul och de flesta av praoeleverna har blivit ganska självgående efter bara en och en halv dag, säger Peter Schrewelius.
Vuxna har ett ansvar att visa eleverna arbetslivet
En av anledningarna till att Peter valde att ta emot praoelever är för att han ville göra en god gärning och ställa upp för framtidens arbetskraft.
– Jag tycker det är arbetsgivarnas ansvar att ge skolungdomarna chansen att komma ut och testa på arbetslivet.
Eleverna har fått se verkligheten
Peter har velat ge eleverna meningsfulla arbetsuppgifter som ger dem någonting, men har samtidigt velat visa dem verkligheten.
– Jag har inte varit rädd för att ge praoeleverna tråkiga arbetsuppgifter, jag vill inte visa upp en idyll utan de ska få se verkligheten. Eleverna har bland annat fått vara med om att tömma skumgummigropen som behöver rengöras med jämna mellanrum, de har fått städa, gått ut med skräp och hjälpt till i köket. En del har lärt sig trampolinparken och klätterväggarna och har varit med och hjälpt kunderna där.
Uppmanar andra företagare att ge eleverna en chans
Peter tycker att man som företagare ska vara öppensinnad och ge praoeleverna en chans.
– I ärlighetens namn tänkte jag från början att de bara skulle gå runt och titta ner i golvet och hålla på med sina mobiltelefoner. Men tvärtom har de varit väldigt aktiva och taggade och tyckt det ska bli roligt med praktiken, det har märkts direkt när de kommit till oss. Så jag tycker absolut att man ska ge det en chans och i mitt fall här har det blivit jättebra.
Kommer fortsätta ta emot praoelever
–Vi på JumpYard kommer fortsätta att ta emot praoelever i framtiden. Jag tycker att det fungerat så bra så 1-2 praktikanter i veckan känner jag inte är något problem. Jag är som sagt väldigt positivt överraskad av eleverna från årskurs 8, de är framåt, de är pigga och glada och vill göra någonting. Man brukar säga att 90-talisterna är en förlorad generation som är lata och alldeles för behovsstyrda, men jag upplever att de som är födda på 00-talet som varit här tvärtemot ger mig en positiv framtidstro.
Erbjuder jobb till praktikanter
Som regel anställer JumpYard inte några ungdomar som är under 16 år. Men Peter brukar ändå vara tydlig med att praktikanterna kan få jobb längre fram bara de sköter sig och visar framfötterna.
– Det finns flera guldstjärnor bland praoeleverna. En av eleverna har utmärkt sig lite extra och har verkligen varit företagsam. Jag har sagt att personen ska höra av sig direkt efter 16-årsdagen, för då kan jag garantera ett jobb.
Utöver eleverna från årskurs 8 har även två gymnasieelever gjort sin praktik på JumpYard en dag i veckan under en längre period. Båda eleverna har erbjudits extrajobb, en har redan hunnit jobba en helg.
– Det har varit roligt att ha gymnasieeleverna hos oss. Eftersom de har varit här under en längre period har det varit möjligt att utbilda dem och de har hunnit bli ganska självgående. Det har varit bra för bägge parter för nu kan de jobbet och kan hoppa in och jobba extra om de vill.