Guide för Praohandledare
Att göra före, under och efter prao för dig som handledare.
Före prao
Arbetstider: Elever får vara på sin prao högst 7 h per dag och inte mellan kl 20.00-06.00.
Ej helger.
Schema: Gör ett varierat schema och varva teori, praktik och egna uppgifter. Lämna gärna lite luft i schemat till slutet av veckan då det kanske kan finnas möjlighet att få fördjupa sig i det som eleven upplevde som mest spännande.
Arbetsuppgifter: Fundera igenom vilka moment och arbetsuppgifter som är spännande och säkert för en ung praoelev att få prova på. Ta hjälp av kollegorna och lista sådant som är både lärorikt, roligt och utmanande. Sätt också gärna samman ett par utmaningar som eleven kan få klura på om det blir lugnt på arbetsplatsen, till exempel knyta verksamheten till Globala målen, ge förslag på mer jämställd arbetsplats, bredda verksamheten /hitta nya målgrupper eller någonting annat. Låt gärna eleven göra en presentation av företaget. Använd gärna förslag på intervjufrågor för praoeleven här på SSA-sidan.
Handledare: Utse en person på arbetsplatsen som handledare för eleven (även om alla är delaktiga).
Kontakt med praoelev: Ring praoeleven för att önska välkommen! Fråga vad eleven förväntar sig av veckan. Informera om att ni på företaget ser fram emot att ta emot eleven! Berätta vem som tar emot första dagen. Även om ni skrivit in mycket fakta i Samverka.nu berätta gärna om arbetstider, rutiner för frukost och lunch, eventuella arbetskläder/skyddsskor och lite kort om upplägget under veckan. Samtalet syftar framför allt till att överbrygga eventuell osäkerhet från elevens sida.
Information till anställda: Alla anställda ska i god tid känna till att det kommer en praoelev så att eleven känner sig välkommen. Den personal som schemaläggs att ta hand om eleven under ett par timmar/dagar, eller som ska intervjuas, måste informeras minst en månad i förväg så att det stämmer med kalendrar och bokningar. Veckan före praon ska samtliga anställda påminnas om att det kommer en praoelev och få information om elevens/elevernas namn.
Handledarutbildning: Ta del av Handledarguiden och se Handledarfilmen på Prao i Skånes webb:
Handledarguide för prao | Pris (praoiskane.se)
Handledarfilm för prao – YouTube
Riskbedömning: Utgå från riskbedömningen i Samverka.nu och titta på din arbetsplats utifrån den. Ta gärna hjälp av ett skyddsombud. Skilj på att befinna sig på en arbetsplats med farliga moment – och på att låta eleven utföra dem.
Det finns två sätt att hantera risker:
1. Skydda mot eventuella risker.
2. Eliminera risken (begränsa/förhindra elevens exponering för risk)
Vidta den åtgärd som är bäst och ha alltid handledare eller annan personal i närheten.
Mer information om riskbedömning:
Hur kan man tänka kring minderårigas arbetsmiljö? | Pris (praoiskane.se)
Handledarfilm för riskbedömning – YouTube Samverka.nu
Under prao
Introduktion: Välkomna eleven första dagen, presentera eleven för samtliga personer på arbetsplatsen (även om ni har en utsedd handledare, är praoeleven hela arbetsplatsens elev). Gå igenom säkerhet och rutiner. Visa toaletter, utrymningsvägar och berätta när och var ni brukar fika och luncha. Stäm av att ni har rätt kontaktuppgifter till varandra.
Arbetsuppgifter: Introducera arbetsuppgift först och låt eleven därefter prova själv. Handledare eller annan personal ska finnas tillgängliga.
Fråga om eleven har med sig arbetsuppgifter från skolan. Eleven får dag 1 intervjuunderlag från företaget för intervju av olika anställda. Under veckan får eleven tid för att sammanställa intervjuerna och praoupplevelsen till en presentation av Min vecka på företaget.
Avstämning: Ha gärna en kort avstämning varje dag vid passets slut: ta emot och ge återkoppling. Upptäck vad eleven är mest intresserad av och låt eleven fördjupa sig någon av de sista dagarna under veckan.
Utvärdering/avslutning Sista dagen; avsätt tid för en gemensam utvärdering av veckan. Ha gärna en gemensam avslutningsfika för hela arbetsplatsen så blir det extra trevligt för alla!
Efter prao
Närvaro: Registrera närvaro/frånvaro på Praktikkortet i Samverka.nu (utskickat som länk via mail)
Omdöme Skriv gärna ett praoomdöme /-intyg till eleven (det är kanske elevens första kontakt med arbetslivet och därför extra uppskattat). Omdömet skrivs antingen på Praktikkortet, eller på separat dokument; mall finns under Dokument i Samverka.nu.
Utvärdering: Prata igenom med kollegorna på arbetsplatsen hur ni kan göra praon ännu bättre till nästa praoelev och praoperiod.
Ambassadör/Återbesök: Bjud gärna in eleven att göra skolarbete om praoplatsen, eller att få arrangera ett studiebesök med sin klass då eleven kan få visa runt och berätta om er verksamhet.
Extrajobb kanske vill ni erbjuda eleven att jobba extra t ex under lov? Eleverna från årskurs 8 och 9 tillhör kategorin ”äldre barn” och får jobba vissa tider, antal timmar och med enklare arbetsuppgifter: Minderårigas arbetsmiljö (av.se)
Övrigt och tips
Förutom att det är bra för branschens framtida kompetensförsörjning är det givande och inspirerande att ta emot unga praoelever: Deras frågor gör att du reflekterar över varför du gör på ett visst sätt. Ungdomarna är ofta bra på t ex ny teknik och sociala medier och kan kanske därmed bidra till förbättring av något slag. Och du får koll på nästa generations kunder.
Info om praoelever på Skolverkets hemsida:
Ta emot en praoelev från högstadiet – Skolverket
Handledarguiden på Prao i Skånes hemsida:
Handledarguide för prao | Pris (praoiskane.se)
Ta emot prao – tips från TeknikCollege:
Ta emot prao | Teknikcollege
Ta emot prao – tips från Plåt & Ventbyrån:
Handledningsdokument – Plåt & Ventbyrån (platventbyran.se)
Visita/Besöksnäringen:
prao-i-praktiken.pdf (visita.se)
Grafiska branschen:
Prao och praktik – Grafiska
lathund-prao-och-praktik.pdf (grafiska.se)
Byggföretagen:
Prao – Byggföretagen (byggforetagen.se)
Region Skånes prao:
Hallå prao: Välkommen till oss i Region Skåne (skane.se)
Vård och omsorgscollege
planeringsmaterialpraoidebank.pdf (vo-college.se)